Tánccsoportok

Vencok Hagyományőrző Népdalkör

Vezető: Galántai Györgyné

Pár szóban a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat munkájáról:

Nagytarcsán 13 éve működik a Szlovák kisebbségi Önkormányzat, mely legfontosabb feladatának a falu szlovák lakosságának összekovácsolását tartja. Szeretnénk megőrizni nyelvünket, népviseletünket, népdal-néptánc kincsünket, valamint a néphagyományokat is. A helyi szlovákok kulturális programjait szervezzük megalakulásunk óta. Minden évben szerveztünk körutazásokat Szlovákia és Csehország területére, amely az őshaza megismerését szolgálta és gyökereink felkutatását segítette. A kirándulások alkalmával, a szlovák nyelvgyakorlással, identitásunk megőrzéséhez járultunk hozzá. Önkormányzatunk eddig csak az állam által beosztott összegből és a pályázatokon nyert támogatásokból gazdálkodott.

A néphagyományok felkutatására, népdal-néptánc kincsünk gyűjtésére, színpadra állítására és átörökítésére 1996-ban megalakítottuk a “VENCOK” hagyományőrző népdalkört, melynek működését is támogatjuk megalakulásunk óta. A művészeti alapiskola tánccsoportjának tagjait, nagytarcsai népviselettel láttuk el. Közösen fellépünk a szlovák alkalmakon. Legbüszkébbek a “Nagytarcsa képekben” című magyar-szlovák nyelvű könyvre vagyunk, amely közel 300 db eredeti fotót tartalmaz. (ezeket mi gyűjtöttük össze a nagytarcsai lakosoktól) Minden évben megrendeztük a nemzetiségi napot, amely szlovák nyelvű Istentisztelettel kezdődött, majd időszaki kiállítás megtekintésével folytatódott. Régi szlovák eredetű sütemények bemutatására és díjazására is sor került. Tombolasorsolást tartottunk, majd kulturális program következett és hajnalig tartó bállal fejeződött be.

Szeretnénk munkánkkal a szlovák lakosság igényeit kielégíteni, lehetőségeinkhez mérten hozzájárulni, Nagytarcsa jó hírének öregbítéséhez.

Nagytarcsai Néptánccsoport

 

 

 

 

 

bővebb információ hamarosan…


Cit-Car Tánccsoport Egyesület Nagytarcsán is!

A Cit-Car Táncsport Egyesület 16. éve működik, az ország 13 településén.

Két alapmódszerrel végezzük oktatási tevékenységünket:
1) Általános iskolákban tanrendi foglalkozások keretén belül tematikánkkal segítséget nyújtunk az iskolák nevelő és személyiségformáló munkájában, így a foglalkozásokon nem csak a mozgáskultúra fejlesztése a célunk, hanem a tánctörténetek ismertetésével bővítjük a tanulók általános műveltségét, az illemszabályok megbeszélésével segítünk a gyermek helyes viselkedéskultúrájának kialakulásában.
2) E módszerünkkel azon fiataloknak szeretnénk lehetőséget adni, akiknek nem volt módjuk tanrendi órákon elsajátítani a társastáncok és az illemszabályok alapjait.
Többéves tapasztalataink alapján alakítottuk ki négylépcsős rendszerünket, a kezdő és haladó kurzus után versenytánc elkészítés csoport következik, majd nyári intenzív edzőtáborunkban ismerkedhetnek meg táncosaink a legkülönfélébb táncokkal és tánctechnikákkal, mely után felvételt nyernek versenytáncos csoportunkba. A jó munka eredményeként nevezhetnek Országos és Klubközi versenyekre és eredményesen szerepelhetnek a közönséget örvendeztetve táncbemutatóinkon, itt említeném a Pólus Center Üzletház Évfordulós műsorát, vagy a Ritmikus Sportgimnasztika (RSG) Európa Bajnokság Gálaműsorát, különböző szállodák felkéréseit.
Ezeken kívül Komáromi Pisti előadóművész táncosaiként rengeteg koncerten léptünk fel, illetve a Fiesta és az Apostol együttes háttértáncosaiként szerepelünk.
Jelenleg több, mint 250 lelkes növendékünk van különböző csoportjainkban, akik hódolnak ennek a sportágnak.
Alapítványunk kuratóriuma fontosnak tartja, hogy tehetséges táncosainknak minél több versenyzési lehetőséget biztosítson, így a Magyar Táncsport Szövetség tagszervezeteként immár 18 országos vonzáskörű táncversenyt rendezett nagy sikerrel. Ezzel lehetőséget adtunk, hogy a helyi lakosok megismerkedjenek a versenytáncokkal, versenyzőinknek így biztosítottuk, hogy saját lakóhelyükön hazai közönség előtt mutassák be tudásuk legjavát.

 

 

Minden táncolni vágyó felnőttet szívesen látunk szeptemberben induló csoportjaikban.

Nagytarcsa Hangya udvar, Művelődési Ház
Időpont: hétfőnként: 17:20 – 18:20-ig.
A tanfolyam díja: 3200 Ft/fő/hó.
Web: www.dancenet.hu

Az edzéseket Kozmáné Vantova Beatrix táncsport-oktató tartja.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel: